Fra et nølende prosjekt til en livskraftig forening
Av John A. Dahl
Opprinnelig publisert i MJ-bladet 3-1992 når foreningen var 10 år
Innledning
Alle medlemmer i MJF og andre lesere av MJ-bladet er nå klar over at foreningen er 10 år gammel i høst (1992). Det kan derfor være interessant med et tilbakeblikk på MJF’s tilblivelse.
Den første tiden kan deles i følgende epoker:
- 15.06.82: Arbeidsutvalg etablert.
- 26.10.82: Konstituerende generalforsamling. Interimstyret valgt.
- 20.03.83: Ordinær generalforsamling avholdt, kombinert med det første åpne møtet: «Det store modelljernbane-møtet».
- 18.09.83: MJF’s første åpne høstmøte.
Etter dette har ordningen med åpne møter (Mj-Treff) blitt gjentatt 2 ganger årlig, vår og høst.
Fra februar 1984: MJF utgir Mj-bladet i egen regi.
Forhistorien
Da foreningen ble etablert, følte nok noen at trykket fra et oppdemmet behov fikk utløsning. I Rogaland hadde medlemmer av Haugaland Modelljernbaneklubb (HMjK) allerede etter stiftelsen i 1978 gjort et fremstøt om å danne et nasjonalt mj-forbund, bl.a. gjennom utgivelse av «Mj-bladet for modelljernbaneinteresserte!«.
I Oslo hadde Halvor Haneborg tatt initiativet til å starte en lokal mj-klubb, som ble etablert i januar 1981. I dette klubbmiljøet, idag kalt «Puff Puff-klubben» prøvde en å få med seg noen til å dra igang en nasjonal forening. Den første kontakten mellom Øst- og Vestlandet i dette spørsmålet skjedde i februar 1982. Oppslutningen fra andre i Oslo-området for å etablere en forening strandet ved at de forespurte syntes sine lokale mj-miljøer tilfredsstilte behovet. Dessuten hadde man jo Norsk Jernbaneklubb (NJK), med sin mjgruppe.
I april 1982ble et uformelt samarbeid opprettet mellom John A. Dahl og Odd Stjernesund. Det var kontakter i HMjK som førte dem sammen. De fikk etterhvert sporet opp noen andre som mente at det kunne være grunnlag for en forening som konsentrerte seg om en nasjonal utvikling av mj-hobbyens mange sider.
Man mente at NJK, som riktignok var – og er – landsomfattende, ikke tok mj-delen bredt nok opp fordi klubben hadde så mange interesser å dekke. Det viste seg senere, ved den konstituerende GF at 60% av de fremmøtte var medlem av NJK.
Arbeidsutvalget
Den 15. juni 1982 hadde et selvutnevnt arbeidsutvalg sitt første møte. Det besto av John A. Dahl (leder), Thorstein Larsen, Jan Arne Rødland og Odd Stjernesund. Det må presiseres at Jan Arne var med i et forsøk på å finne en løsning som var forenlig med NJK. Utvalget vedtok dog å forestå konstituering av en modelljernbaneforening senere samme år. Lokale ble skaffet og datoen fastsatt til den 26. oktober. Pressemelding ble sendt NTB og de større Oslo-avisene. Arbeidsnavnet var: «Norsk Modelljernbaneforening»(NMJF), noe som senere ble endret. På styremøtene som fulgte, ble bl a drøftet foreningens egne vedtekter samt vedtekter for lokale klubber som man håpet å motivere til dannelse av, behovet for norske modeller og hva som kunne gjøres for å fremme utviklingen av slike. En avklaring med NJK var ønsket om å unngå uheldig konkurranse om medlemmer og arrangementer. Dessuten om hvordan man skulle bevirke et bedre utvalg av mj-bøker på landets biblioteker. Det ankom en forespørsel om å arrangere en MOROP-konferanse om noen år. Som medlemsorgan skulle noe plass disponeres i Mj-bladet (utgitt av HMjK).

Konstituerende generalforsamling
Den 26.10.82 ble denne avholdt i Røa Samfunnshus, med 36 personer tilstede. Pressemelding var sendt ut, og en journalist fra Aftenposten var tilstede. Møtet begynte med en presentasjon av arbeidsutvalgets medlemmer og deres interessefelt innen mj-hobbyen. Deretter ble det forklart at behovet for en landsdekkende mj-forening syntes å ha ligget latent i mange år. Behovet hedde vokst med flere som hadde fattet interesse for hobbyen. Innlederen mente at mj-hobbyen i Norge begynte sin utvikling i de første årene etter 1950, da PIKO oversvømmet landet med billige modeller og Fleischmann begynte å ta opp konkurransen med Märklin i H0-skalaen. Et ukjent antall mj-klubber var dannet uten at noen antagelig hadde oversikt over omfang og lokalisering.
Til tross for at interessen for mj utvilsomt var stor, var det ikke dannet noen landsforening. Årsaken skyldtes kanskje at dette var en hobby man kan bedrive hjemme. Det er for de mange som har tilbakelagt dette stadiet og ønsker å knytte kontakt med andre for å nyte de goder og gleder et fellesskap kan gi, at det skulle stiftes en landsforening.
Formål
Bidra til dannelse av lokale mj-klubber og registrere det som finnes av slike. Informere det norske samfunn om denne hobbyen. Påvirke utvalget av norske modeller ved å bearbeide produsenter og importører. Informere gjennom medlemsbulletin om hvorledes eksisterende modeller kan «fornorskes».
Navnebytte
Arbeidsnavnet hadde vært: «Norsk Modelljernbaneforening». Imidlertid var det reagert på at navnet kunne forveksles eller kobles sammen med en allerede etablert virksomhet. Det ble derfor vedtatt å ta navnet: «Modelljernbaneforeningen i Norge» (MJF).
Kontingent
Det ble vedtatt kr 50,- for 1982 og 83. Av dette skulle kr 28,- utgjøre abonnement på Mj-bladet (utgitt av HMjK).
Medlemspotensiale
Man lekte litt med tanken på hvor stor foreningen kunne bli. Med referanse til verdens største mj-organisasjon NMRA(National Model Railroad Association), anslo man at foreningen etter noen år ville nå 400 – 500, innbyggertallet tatt i betraktning.
Styret
Interimstyret frem til første ordinære generalforsamling (GF) fikk følgende sammensetning:
Formann: Odd Stjernesund, Lillestrøm
Varaforrnann og redaktør: John A. Dahl, Eiksmarka
Sekretær: Bjøm Beining, Vøyenenga
Kasserer: Bjøm Hisdal, Kopervik
Varamann: Thorstein Larsen, Leirsund
Revisor: Jan Ame Rødland, Oslo
Valgkomite: Bjørn H Bratz, Tårnåsen, Pål Stange, Haugesund. Freddy Aamodt, Degernes.
Vedtekter
Som seg hør og bør fikk foreningen sine første vedtekter her. Det fører for langt å gjenta dem her siden de stort sett samsvarer med dagens.
Første ordinære GF
Søndag den 20.mars 1983 ble denne avholdt i Jembaneskolens lokaler i Oslo. 27 medlemmer var tilstede. Deretter ble «Det store modelljernbanemøtet» arrangert, åpent for alle likesinnede entusiaster. Et utall besøkende fikk med seg: Utstilling av klenodier, informasjon fra Nürnbergmessen, modulanlegg, mj-litteratur, salgsstands, auksjon og hyggelig samvær. I åpningstalen nevnte Odd Stjemesund at gjennomsnittsalderen for de hittil 82 medlemmene var 36 år og at disse hadde drevet med mj siden 17-årsalderen. Av overordnete arbeidsoppgaver for foreningen var: Øke medlemsmassen, gi medlemmene utbytte av kontingenter og informasjon utad . Kortsiktige arbeidsoppgaver var bl.a.: Utarbeide litteraturliste, koble sammen medlemmer med felles interesse, utarbeide foreningens logo. Om hobbyen sa han at den er relativt gammel, omtrent 100 år. Allikevel oppfattes den av mange som barnelek. Han mente mj-næringen var medskyldig til dette ved valg av reklametekster, og det klassiske bildet med far og sønn ved juletreet. Han mente det måtte arbeides mer for å få aksept for hobbyen.
Styret: Bortsett fra Jan Arne Rødland som ikke ønsket å stille til valg, ble interimstyret og valgkomiteen gjenvalgt. I tillegg kom Svend-Erik Larsen.
Første Høsttreffet
Den 18.09.83 ble dette avholdt på Jernbaneskolen, Oslo. Her inngikk demonstrasjon av skolens mj-anlegg, lysbildeforedrag fra amerikaneren John Allen’s anlegg, salgsstands for diverse firmaer, litteraturhjørne, auksjon av mj-utstyr, utstilling av klenodier, prøve på MJF’s T-skjorte, og sist, men ikke minst, ble det lagt ut for salg en H0-vogn med MJF-logo til en pris av kr 70,-. Medlem nr 100. fikk en vogn.
Etterord
Etter etableringsfasen har foreningen kommet inn i et spor der det arrangeres vår og høstreff. Vårtreffene er kombinert med generalforsamling for medlemmene, men er – som høstreffene – åpne for alle.
Programmet synes å ha kommet inn i et mønster som øyensynlig tilfredsstiller de fleste. De skiftende styrene har gjennom årene hatt mange baller i luften for at foreningen skal bli atraktiv for flest mulige.
Det er etablert: Litteraturtjeneste, Medlemsservice, Redaksjonskomite og Arrangementskomite. Det har eksistert en Modulgruppe, en Info-gruppe og en Teknisk gruppe. Av enkeltstående prosjekter kan nevnes arbeidet med å utgi en norsk mj-bok, og enkelte markedsføringsartikler. Oppmuntring til bygging av mj-moduler og mj-modeller har vært et stadig tilbakevendende tema, og likeledes etablering av små mj-klubber. Av de 12 forslag til MJF’s logo ble ett valgt, og senere finjustert. I 1984 drøftet styret om det skulle etableres kurs (brevkurs?/ elektronikk?/ nybegynner-kurs?), men dette har hittil ikke blitt realisert.
MJF inngikk avtale med HMjK om å overta utgivelsen av Mj-bladet. Det ble drøftet om bladet skulle innmeldes i FERPRESS-organisasjonen, og om MJF skulle innmeldes i MOROP, den europeiske modelljernbaneunionen. Begge innmeldelsene ble ordnet. Det vil føre for langt å nevne alle enkeltsaker gjennom årene. Hvis den historiske interessen er tilstede kan det kanskje bli en artikkel om det senere. Ved gjennomsyn av referater er det klart at gjennom årene har det oppstått mange problemstillinger (de fleste positive) som man i etableringsfasen ikke forestilte seg. Og slik skal det visst være, ellers hadde man ikke fått personer til å bruke av sin fritid til å drive foreningsarbeid. Styrene er blitt holdt beskjeftiget. En honnør til styremedlemmene og alle andre som har deltatt aktivt for at foreningen er blitt til det den er idag.
Medlemsutvikling
Avslutningsvis skal det gis en målestokk for foreningens eksistensberettigelse ved å gjengi utviklingen av medlemstallet. Etter hvert har noen riktignok falt ifra:
08.11.82= 20
31.12.82= 57
19.03.83= 82
31.07.83= 98
31.12.85= 570
31.12.90 = 967 (netto 706)
31.12.91 = 1326 (netto 972)