LGB-anlegg for rekruttering

Posted on

MJF har tørket støvet av foreningens gamle LGB-utstyr, og er nå i ferd med å ruste det opp
til å bli et flott anlegg. Dette er tenkt brukt på messer, åpne dager i klubbene og andre
arrangement hvor vi kan promotere hobbyen. Banen er ikke tenkt til utstilling, men som en attraksjon som barn og unge kan gjøre sine første erfaringer med modelljernbane på.
Vi husker bedre det vi gjør enn det vi bare ser!

Anlegget er ferdigrigget til MJ-messe på Hamar

Lagerrydding
Under rydding på MJF’s lager ved Heggedal fabrikker desember 2022, fant Roger Abel et par transportkasser med det som var igjen av et LGB-anlegg som foreningen hadde i bruk for ca 15 år siden. Utstyret ble tatt med oppover til Trøndelag for å se om det gikk an å få
det i gang igjen.

Messeanlegg
Etter flere innspill fra medlemmer om MJF ikke burde hatt et MJ-anlegg å stille ut på messer, foreslo jeg for styret å sette opp et LGB-anlegg som kunne brukes til dette formålet. Tanken var også at publikum skulle kunne bruke det på messa. Etter noen runder i styret kom vi fram til et konsept og et budsjett vi kunne svelge, og utstyr for utvidelse og digitalisering av banen ble bestilt.

Anlegget pakkes ned i en stor transportkasse med hjul

Konseptet
Anlegget er pakket ned i en transportkasse med hjul. Utstyret skal plasseres i egne utskjærte rom i flere etasjer i denne kassen.
Det kan velges mellom flere sporplaner som kan bygges på ulike areal fra 2×3 m til 3×4 m. Banen skal ha digital styring, og skal etter hvert også få et stillverk for veksling av sporveksler.
Foreløpig brukes LGB sitt DCC-system med trådløse håndkontrollere på messer, og sporveksler stilles manuelt ved behov. Banen kan enten legges på gulvet, eller på sammensatte bord, slik at den er lett tilgjengelig for unge lokførerspirer som har lyst til å prøve. Med i kassen er det 3 lokomotiv og ca 16 vogner.
Anlegget vil være tilgjengelig for utlån til medlemsklubbene som skal ha et “åpen
dag”-arrangement, eller som deltar med stand i ulike sammenhenger for å markedsføre
klubben og hobbyen. En hovedtanke med satsingen er rekruttering til hobbyen, ved at unge får en opplevelse av modelljernbane hvor de selv kan kjøre togene. Vi tror det blir minner som sitter bedre og lengre enn bare å se på tog.

Vedlagt i transportkassen ligger flere sporplanforslag som kan bygges. Enten man har plass til en 2×3 m bane, en 2,5×4 m bane eller en 3×4 m bane så velger man selv den som passer best for anledningen med de skinnene og sporvekslene som er i kassen.

Driftssikkerhet
Største utfordring blir å gjøre banen så driftssikker som mulig. Veksler med motor og DCC-dekodere, blir montert på 2 mm aluminiumsplater for å forhindre at disse blir ødelagt. Strømtilførsel til skinner gjøres med kabler forsynt med XLR-plugger, slik at det blir “umulig” å koble feil. Den andre utfordringen blir å gjøre opp og nedrigging så enkel og lettfattelig som mulig. Vi ser her på muligheten for å merke sporskiftere og skinner som er tilpasset disse. Perm med sporplaner og brukerveiledning vil selvfølgelig følge med anlegget.

Stillverk med Arduino?
For å kunne styre sporveksler på en oversiktlig måte, er det planlagt å lage et stillverk hvor hver veksel kan styres med brytere. Hvordan vi løser dette med tanke på ulike sporplaner og ev. senere utvidelser av anlegget, vil vi forhåpentlig finne ut av i løpet av vinteren. Tanken
er å benytte en programmerbar Arduino mikrokontrollerplattform til å styre
dette, samt koordinere/flette kommunikasjonen fra både DCC-sentralen og stillverket ut til skinnegang og dekodere.

Ved hjelp av PC og Arduino er maksimal fart på lokene satt slik at togene ikke velter i de krappeste svingene.
Barn vil gjerne kjøre tog så fort som mulig og da er det kjekt å ha kontroll på dette.

Erfaringer så langt
Vi har fått en del erfaring med å la publikum få bruke anlegget. To ganger har
banen vært plassert direkte på gulvet, og en gang på bord. Ivrige lokførerspirer
har vært veldig ivrige på å finne ut hvor fort togene kan kjøre. Sterke i klypa er de også, så en av håndkontrollerne må få seg et nytt potensiometer under fartsknappen. Ellers har skinnegang og sporsveksler overlevd både eksperimentell pakking i koffert, flyfrakt og noe
tråkking i/på sporene.

Anlegget er alltid et veldig populært innslag på MJ-messa på Hamar


Publikumsmottagelse
Besøkende har vært flittige til å bruke banen på messene, og da spesielt barn og unge opp til ca 14 år, gjerne sammen med foreldre. Enkelte har vært innom flere ganger i løpet av en messe for å kjøre, og vi håper og tror at anlegget også vil være en fin attraksjon for messearrangører å annonsere med.